17 Haziran 2014 Salı

Otomobillerde Yeni Moda Crossover Araçlar

 



                   Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zenginleşen , konforuna düşkün ve sınıf atlamak isteyen tüketicilerin ilk tercihi büyük ve yüksek SUV araçlar oluyor. İlk örnekleri 2. Dünya Savaşı 'na kadar uzanan arazi araçları , 80'li yıllardan itibaren hobi , görsellik veya güvenlik endişeleri ile tüketicilerinde gündemine girmeye başladı . Kumda ,çamurda , dağda sorun çıkarmadan ilerleyebilen gerçek SUV örneklerini artık sadece askerler , avcılar ,ormancılar ve birkaç mereklısı kullanıyor. 90 'lı yıllarda tüm dünyada popülaritesi artan SUV sınıfı , aşırı akaryakıt tüketimi ve yükselen petrol fiyatları neticesinde daha light modellerin doğmasına neden oldu. Devas off-road araç üreticileri araçlarını daha çekici hale getirmek için aracın motorunu ve kendisini küçültme  yoluna gittiler. Böylece SUV konforunu daha geniş tüketici kesmine daha uygun fiyatlar ve düşük kullanım maliyetiyle sunabilen Crossover araçlar ortaya çıktı.





                 Önce Honda CR-V , Hyundai SantaFe , Kia Sorento gibi akıllı 4 çekere sahip araçlar makul fiyata satışa çıktılar. Sonra aile tipi Station Wagon araçlar ile hobi amaçlı Light SUV 'ların arasında olan Crossover  'lar pazara girmeye başladı .



                Avrupa ve Amerika pazarında çok daha fazla örneği olsa da ülkemizde Dacia Duster , Hyundai iX35 , Kia Sportage , Mazda CX-5 , Mitsubishi ASX , Nissan Juke , Nisaan Qashqai , Opel Mokka , Skoda Yeti , Subaru VX , Volkswagen Tiguan , Audi Q3 , BMW X1 , BMW X3 , Toyota RAV 4 , Renault Kaleos satın alınabiliyor.


                Bu araçların geniş , ferah kabin ,daha iyi görüş gibi özellikleri ve uygunlaşan fiyatlarıda bu sınıfa her yıl 3-5 yeni model daha ekleniyorrr.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder